Att renovera fritidshus och torp

Nu är sommaren snart här och det är dags för alla fritidshusägare att resa till sina kära sommarhus.

För många ett andra hem som man flitigt besöker även vintertid. Då de flesta stugor även de, som våra permanenta bostäder kräver vård och omsorg i form av renoveringar, vill vi ge lite råd och tips om det. Det finns en del viktiga saker man bör tänka på om man går i renoveringsarbeten. Åter igen vill vi framhäva vikten av att anlita professionella yrkesmän som gör de viktiga renoveringsarbetena. Det gäller främst utvärdering av husets allmänna standard samt el och rörarbeten.

Det som främst bör göras är en grundlig undersökning av husets grund, då det är viktigt om man planerar vissa ändringsarbeten. Likaså taket bör undersökas då det kan ge upphov till att fukt tränger in. Självklart kan man spara in pengar på att göra en del enklare arbeten själv. Det är till exempel målningsarbeten och borttagning av gammal färg. Förutom att anlita en yrkesman som gör en undersökning av huset kan man få värdefull information om sitt hus av lantmäteriet och kommunen. För att återgå till takets standard, är det viktigt att se om pannorna. Det är väldigt vanligt med tegeltak på gamla torp och stugor. Pannor med hål ska bytas ut och det går att hitta begagnat tegeltak i bra kvalitet till låga priser. Gör en kontroll av takpappen och se om den är hel och se överstuprör och hängrännor.

Nästa steg i undersökningen är att se över dräneringen. Låt en besiktningsman göra en fuktmätning och kommer ingen fukt in i huset kan det vara olämpligt att ändra en fungerande grund. Det här kan i vissa fall leda till att ventilationen och inomhusklimatet försämras. Nåt som du kan göra själv är att måla om trähuset om du är händig. Det du behöver göra är att använda en stålborste och borsta av gammal färg, för att sedan måla om med slamfärg. Ett annat viktigt moment är att se om gamla fönster. För att bevara det gamla kan delar som är trasiga eller ruttna bytas ut då gamla fönster oftast gjordes av bra virke.

Om du även funderar på en badrumsrenovering bör det, som tidigare sagts, skötas av yrkesmän. Du kan spara in pengar genom att utesluta köp av högteknologiska prylar till badrummet. Det går även att spara in pengar på att köpa begagnade accessoarer, vilket faktiskt många gör för att bevara den gamla känslan i huset. I samband med mindre arbeten i badrummet sjunker även arbetskostnaden. Gör kloka val och anlita alltid seriösa företag och yrkesmän!

Snabbanslutning